top of page

Наслідки нестачі бору на ріпаку!


Бор – один із найбільш необхідних мікроелементів в живлені рослин ріпаку. Прояв у разі виникнення його дефіциту чітко проявляється на рослинах та має суттєвий вплив на зниження врожаю. Як проявляється дефіцит, коли потрібно вносити та в якій нормі ми розглянемо в даній статті.


Бор – це малорухомий елемент в рослині, але мобільний в ґрунті і легко промивається на легких ґрунтах. Його нестача може спостерігатися на кислих та лужних ґрунтах. А в умовах посухи бор рослини споживати не можуть! В умовах сьогоднішніх змін клімату, яка принесла посуху, а також підкислення більшості ґрунтів через внесення великої кількості мінеральних добрив бор потрібно вносити по вегетації обов’язково!


Як проявляється дефіцит!?


На озимому ріпаку нестача бору починає проявлятися ще з осені. Ознаками дефіциту можуть бути: деформовані листки, червоно-фіолетове забарвлення на листках, некроз молодих листків схожий на дефіцит калію, відмирання точки росту взимку, розтріскування кореневої шийки та утворення так званої «дуплистості». Навесні нестача бору проявляється під час цвітіння та запліднення, тому що він відповідає за проростання пилкової трубки, за перенесення цукрів через мембрани. Бор попереджає абортацію стручків, збільшує кількість насіння та підвищує його олійність.

(Наслідки нестачі бору)


Бачимо наскільки важливо вносити бор! Давайте розглянемо коли і скільки бору потрібно вносити!?


Бору потрібно вносити з розрахунку 100г на 10ц запланованого вражаю. 25% бору, як і азоту, рослини споживають ще з осені! Тому перше внесення потрібно проводити в фазу 4-6 листків. Компанія Агротехносоюз рекомендує внесення стимулятору росту Фульвігрін Бор в.с. до складу якого входить 100г бору в формі боретаноламіну та 100г фульвових кислот. Бор у формі боретаноламіну легкодоступний для рослин, тому швидко засвоюється. Фульвові кислоти стимулюють закладання генеративних органів, яке відбувається у фазу 6-8 листків, крім того, фульвові кислоти стимулюють додаткове засвоєння елементів живлення в ґрунту та внесених добрив! З власного досвіду хочу порадити вносити препарат Фульвігрін Бор з осені в нормі 1,5 л/га.

Друге внесення проводять у фазу початок бутонізації. Якщо в господарстві вже закупили бор для другого внесення, рекомендується додати Фульвітал Плюс в.с. Препарат добре сумісний з хелатованими мікроелементами та пестицидами! В препараті містяться фульвові кислоти 200 г/л та 70 г/л мікроелементів. Внесення Фульвіталу Плюс забезпечує краще живлення, підвищує інтенсивність фотосинтезу за рахунок збільшення площі листя, стимулює закладання генеративних органів, гілкування та посилює імунітет рослин!


Третє внесення проводять за інтенсивних технологій в фазу початку цвітіння! До застосування в дану фазу рекомендується внесення препаратів Фульвігрін Бор в нормі 1,0 л/га або Фульвітал Плюс 0,15 кг/га.

Ви можете побачити стан рослин, на який з осені вносили препарат Фульвігрін Бор в нормі 1,5 л/га!


Автор: менеджер з регіонального розвитку Черкаської області.

За більш детальною інформацією звертайтеся за телефоном

067-826-56-49 (Богова Руслана Григорівна).


509 переглядів0 коментарів
bottom of page