top of page

Досягнення максимальної урожайності в Україні.

Оновлено: 27 квіт. 2020 р.


Зараз сільське господарство знаходиться на дуже високому рівні, що підтверджує не тільки рівень агротехнічних заходів, які проводяться на полях, а й той потенціал врожайності насіння який створений селекціонерами. Технології провідних країн світу досконаліші і краще реалізують цей потенціал. Так наприклад світовий рекорд врожайності по пшениці було встановлено у Великій Британії. Урожайність озимої пшениці склала 165,2 ц/га. Звісно умови вирощування кардинально відрізняються від тих, що складаються на території нашої держави. Але потрібно прагнути кращого. А високого рівня можна досягти і в нас. Так, наприклад, у Черкаській області було отримано з площі 280 га середню урожайність 108 ц/га на деяких ділянках 136 ц/га. Тому така цифра реальність, але вона потребує багато зусиль, знань та трішки фортуни з погодою.

Що ж знижує генетичний потенціал? Звісно в першу чергу це кліматичні чинники, такі як температура, опади тощо. Але й іноді це антропогенні фактори помилки в застосуванні гербіцидів, неправильному живленні рослин. Тому ці ризики потрібно мінімізувати застосовуючи антистресанти, які пропонує компанія Агротехносоюз. Так наприклад в Тернопільській області було отримано рекорд врожайності ріпаку озимого – 57 ц/га із застосуванням комплексу агрозаходів, це і живлення, і обробіток грунту, і захист рослин, в тому числі від стресів за допомогою Гуміфілду.

По інших польових  культурах такі цифри як 51 ц/га для соняшнику, 74,9 ц/га для сої і 207 ц/га для кукурудзи не є космічними для України, такі врожаї отримували найкращі господарства з високим рівнем агротехніки за сприятливих кліматичних умов. Не можна однозначно сказати чи були гумати в цих технологіях, але професіональних знань було вкладено не мало.

При вирощуванні томатів в Миколаївській області Гуміфілд застосовується не лише як антистресант, а й для покращення якості продукції, в першу чергу для підвищення вмісту сухих речовин та цукрів, тощо.

По врожайності плодових окрема розмова, оскільки тут важлива якість продукції для реалізації її свіжою. Тому врожайність на рівні 70-80 т з гектару саду це реальність не лише в Голландії, а й в Україні.

Тому аграріям для максимальної реалізації того потенціалу який закладено в насіння, потрібно не лише стимулювати його до отримання максимуму, а важливо мінімізувати ті фактори ризику які під час вегетації знижують його. Адже 1 день рослини в стресі це мінус 1 % врожаю. А при високих затратах на добриво, захист та інше, варто задуматись над цим. Адже при затратах на антистресанти від 10-12 євро/га економічно вигідно отримати 2-3 ц/га прибавки врожайності.



77 переглядів0 коментарів
bottom of page