top of page

Бутонізація сої та фульвові кислоти



Основна частина поживних елементів надходить у рослину сої в період бутонізації-формування бобів і наливу зерна - 80% азоту, 80% фосфору, 50% калію. Проблему забезпечення рослин доступними формами макро- і мікроелементів у процесі вегетації можна вирішити шляхом застосування в системі удобрення сої позакореневих добрив на основі фульвових кислот, які допомагають підвищити коефіцієнт засвоєння важкодоступних елементів живлення з внесених добрив та грунту.

На полях господарства ТОВ «Сільгосптехніка нова» (с. Біліївка, Володарського р-ну Київської області), на виробничих посівах сої було прийнято рішення вивчити вплив фульвових кислот в позакореневому живленні сої на підвищення реалізації потенціалу урожайності. Для цього застосували спеціальне добриво компанії ТОВ «Агротехнососюз» Фульвітал плюс (солі фульвових кислот – 200 г/л, залізо (Fe)-13,5 г/л, цинк (Zn)-9 г/л, марганець (Mn)-6,5 г/л, мідь (Cu)-5 г/л, магній (Mg)-21 г/л, сірка (S)-15 г/л) з нормою внесення 0,45 л/га.

Обприскування посівів сої спеціальним добривом Фульвітал плюс проводилось у фазу кінець бутонізації – початок цвітіння на площі 10 га. Хочеться зауважити, що, у фазу 3-4 трійчастих листків на даному полі посіви сої були сильно ушкоджені градом, внаслідок чого зменшилась густота рослин на полі, що, нажаль, вплинуло на кінцеву урожайність сої.

Уже у фазу наливання бобів помітили цікаву картину: рослини сої на контрольній ділянці були уже без листкового апарату і більшість бобів побуріла, тобто розпочався процес дозрівання. У рослин сої на дослідній ділянці був присутній верхній ярус листків та боби ще були зеленого кольору, тобто ще продовжувався процес наливання бобів, збільшення маси 1000 зерен.

Простіше кажучи або говорячи агрономічним сленгом, посіви сої на контрольній ділянці «згоріли» зважаючи на погодні умови червня і липня (високі температури та відсутність опадів), а на дослідній ділянці, де застосовували препарат компанії «Агротехносоюз» Фульвітал плюс, рослини сої завдяки дії фульвових кислот були ще в нормальному стані і продовжували вегетацію. Це пояснюється особливістю роботи фульвових кислот:

- підвищують коефіцієнт засвоєння поживних речовин з ґрунту;

- швидко проникають в рослину;

- відновлюють пошкоджені рослини;

- сприяють фізіологічному розвитку надземної маси рослин;

- стимулюють процеси фотосинтезу;

- підтримують гормональний баланс рослини.

Звісно, що найголовнішим показником ефективності позакореневого живлення є показник урожайності, який на контролі становив 28,5 ц/га, а на дослідній ділянці (де застосовували Фульвітал плюс) – 31,5 ц/га, що на 3 ц/га або на 10,5% більше в порівнянні з контролем.



Автор:

Чубко Олександр

Менеджер з питань регіонального розвитку ТОВ «Агротехносоюз»







269 переглядів0 коментарів
bottom of page