top of page

Максимізація прибутковості озимої пшениці: ефективні кроки восени


Сьогодні чимало аграріїв звертаються із запитаннями: «чи варто стимулювати ріст слабких посівів озимої пшениці восени? Що краще застосувати та чи буде економічно-доцільним тягнути слабкі рослини?»

Почнемо з того, що головним завданням роботи з посівами озимої пшениці восени є доведення розвитку рослин перед входом в зиму до оптимального стану (3-4 добре розвинених стебла із густотою стеблостою 900-1800 стебел на 1м2), яке забезпечить вдалу перезимівлю та активний ріст навесні.


Чи варто стимулювати ріст слабких посівів озимої пшениці восени?


Вже починаючи з фази 3 листків (BBCH 13) пшениця починає формувати продуктивні пагони. А після утворення першого пагону (BBCH 21) починається закладання колосків. Важливо! Колоски закладені з осені, матимуть вищу продуктивність за ті, які будуть закладені навесні. Тому стимулювання слабких посів пшениці восени ефективніше весняного і забезпечує краще кущення, закладання колосків та реалізацію генетичного потенціалу в наступному році.



Що краще застосовувати?

В осінній період позакореневе внесення азотних добрив не рекомендується. На бідних ґрунтах його краще застосовувати в ґрунт в нормі не більше 30 кг д.р. азоту. Восени пшениця краще реагує на позакореневе внесення фосфору в легко доступних формах в комплексі із стимуляторами росту. Тому компанія Агротехносоюз рекомендує у випадку пізніх сходів комплексно із фосфорними добривами фоліарно застосувати антистресанти та стимулятори росту (починаючи з фази 3-5 листків):

  • Якщо достатньо вологи. Для стимулювання фотосинтезу, збільшення кількості продуктивних пагонів до 26%, підвищення засвоєння NPK та стимулювання закладання колосків застосуйте: Фульвітал Плюс в.с., 0,45 л/га або Фульвігрін Стимул в.с., 0,5 л/га. До того ж, фульвові кислоти, які містяться в препаратах підвищать коефіцієнт засвоєння фосфору, азоту, калію та мікроелементів з ґрунту та внесених добрив.

  • Якщо спостерігається дефіцит вологи та слабка коренева. Для стимулювання розвитку кореневої системи на +17+30%, підвищення посухостійкості, нормалізації росту в умовах стресу та підвищенні засвоєння NPK та мікроелементів застосуйте препарати Humintech на основі гумату калію: Гуміфілд в.г., 0,1 кг/га, Гуміфілд ВР-18 в.с., 0,4 л/га або Фульвігрейн Класик в.с., 0,4 л/га.


Чи буде економічно-доцільним тягнути слабкі посіви?


Врожайність озимої пшениці в залежності від густоти продуктивних пагонів на м2 може коливатися орієнтовно від 21 до 110 ц/га. Але варто зауважити, що пагони, які були закладені з осені мають вищу продуктивність за весняні. Вартість обробки препаратом Гуміфілд ВР-18 в.с., (на основі гумату калію) в нормі 0,4 л/га при рекомендованій ціні буде коштувати 4,8 євро/га. При ціні на 3 клас зерна пшениці 130 євро/т внесення гумату себе окупить прибавкою врожаю всього 37 кг зерна з гектару. А як показує 15 річний досвід застосування в Україні гуматів, прибавка від осінніх обробок препаратами Humintech коливається в межах +250+350 кг/га. Відповідно затрачене 1 євро забезпечує +7+10 євро прибутку.


18 переглядів0 коментарів
bottom of page