top of page

Кукурудза та град


Багато полів кукурудзи в Київській області у червні постраждали від граду і зливи. Пошкодження від граду дещо відрізняється від інших видів ушкодження, таких як заморозки, опік від рідких азотних добрив. Так як стебла та листки отримують фізичне пошкодження. Сильне пошкодження стебла може перешкоджати розвитку точки росту і появі наступних листків. Таким чином, це може вплинути на густоту стояння рослин. Однак відновлення багато в чому залежить від сприятливих погодних умов та правильного підбору антистресантів, які стимулюють відновлення листкової пластини та стебел.


У 2019 році в господарстві ТОВ «Агроленд» (с. Небелиця, Макарівського р-ну Київської області), на посівах кукурудзи пройшли зливи з градом, що спричинили сильні ушкодження листкових пластин та стебел рослин кукурудзи. Тому, для більш швидкого зняття стресу та відновлення листкових пластин, які були пошкоджені градом (фото), було прийнято рішення про використання препаратів компанії ТОВ «Агротехносоюз»: Гуміфілд ВР-18 (0,4л/га) + Фульвігрін Антистрес (1,0 л/га)


Гуміфілд ВР-18:

-солі гумінових кислот – 180 г/л;

-фульвові кислоти – 20 г/л;


Фульвігрін Антистрес:

солі гумінових і фульвових кислот – 100 г/л;

амінокислоти – 100 г/л;

екстракт морських водоростей-100 г/л.


Внесення препаратів дало змогу швидко вивести рослини зі стану жорсткого стресу та стимулювали їх до відновлення активного росту.


У вересні було також відібрано початки кукурудзи для попередньої оцінки різниці між дослідною ділянкою та контролем (фото). Як бачимо з фото, початки кукурудзи на досліді більшого розміру та мають більшу кількість рядів та зерен у рядку у порівнянні з контролем.


Зібраний урожай показав ефективність застосування препаратів компанії Агротехносоюз: урожайність на контролі становила 61,0 ц/га, а на дослідній ділянці – 70,1 ц/га, що на 9,1 ц/га більше.



Автор:

Чубко Олександр

менеджер з питань регіонального розвитку ТОВ «Агротехносоюз»








34 перегляди0 коментарів
bottom of page