top of page

Прибуткові рішення у вирощуванні зернових колосових!

Чи знайома вам ситуація, коли через затримку в посівах рослини пшениці озимої входять у зиму у фазі шильця? А можливо ви стикалися з ситуацією зріджених сходів, викликаних посухою або післядією від гербіцидів? Ці проблеми можуть стати справжнім викликом для агровиробників. Проте не варто втрачати врожайність, оскільки сьогодні існують ефективні рішення для завчасного подолання зазначених проблем та збереження врожайності зернових колосових.

Кожен сільськогосподарський регіон має свої особливості, тому підходи у вирощуванні пшениці озимої кожного агронома можуть бути індивідуальними. Проте, ми маємо для вас кілька порад, котрі однаково ефективно працюватимуть незалежно від регіону вирощування.


Профілактика завжди ефективніша та дешевша, ніж лікування


Щоб забезпечити рослини профілактичним захистом і стимулювати розвиток кореневої системи й кореневих волосків у середньому на 25–30%, рекомендуємо обробити насіння одним із препаратів: Гуміфілд в. г., 0,2 кг/т або Гуміфілд ВР-18 в. с., 0,8 л/т; або Гуміфілд Форте Брікс в. с., 0,8 л/т або Фульвігрейн Сід в. с., 1 л/т. Обробка насіння препаратами Humintech підвищить стійкість рослин проти стресів, стимулює розвиток потужної кореневої системи та забезпечить культуру пролонгованим захистом до 2–3 листків. Не дайте негативним чинникам завдати шкоди вашим посівам, а спрямуйте свої зусилля на профілактичні заходи забезпечення здорового стану рослин.


Гумати – ключ до ефективного засвоєння елементів живлення


Друга порада, яка є актуальною для кожного регіону – це покращення живлення. Гумати – це органічні речовини, що містять велику кількість хелатованих мікроеле- ментів та інших біологічно-активних речовин, які відіграють важливу роль у забезпеченні доступності для рослин поживних речовин, зокрема заліза, магнію, марганцю та інших. Насіння, оброблене гуматами Humintech, під час проростання буде ефективніше засвоювати поживні речовини, що містяться біля корінців. Це допомагає рослинкам активніше рости, швидше з’явитися на поверхні ґрунту та бути стійкішими проти стресових умов. Для досягнення описаного ефекту рекомендуємо обробити посівний матеріал одним із препаратів: Фульвігрейн Сід в. с., 1 л/т або Гуміфілд Форте Брікс в. с., 0,8 л/т.


Максимізація проростання та дружніх сходів


Слід підкреслити, що застосування хімічних протруйників є дуже важливим для забезпечення активного росту рослин і відмовлятися від них не можна. Проте варто зазначити, що в окремих випадках застосування азолів може мати й негативний вплив на схожість й енергію проростання. Також може проявлятися пригнічувальний вплив на розвиток кореневої системи та ріст проростків. Однак комплексне застосування азолів разом із препаратами Humintech допомагає нівелювати негативний вплив (наприклад, тебуконазолу) на проростання, зберігаючи ефективність протруйників. Обробка насіння препаратом Фульвігрейн Сід в. с., 1 л/т, завдяки гібереліну, сприяє покращенню проростання насіння та зменшує інгібуючий вплив від протруйників. Препарат стимулює біологічні процеси в насінині, що допомагає зародку швидше з’явитися на поверхні ґрунту. Так ви отримуєте більш дружні та рівномірні сходи!


Розглянемо економічну частину застосування препаратів Humintech із прикладами


В одному з господарств Чернігівської області через пізні строки збирання попередника пізно посіяли пшеницю озиму. Враховуючи обставини, агроном розумів, що пшениця матиме слабке або відсутнє кущення та недостатньо пластичних речовин перед зимівлею. Для стимулювання рослин до протруйника було додано мікроелементи та стимулятор росту Гуміфілд Форте Брікс в. с., у нормі 0,8 л/т.

Як можете бачити на фото завдяки застосуванню препарату Гуміфілд Форте Брікс в. с., 0,8 л/т, рослинки пшениці озимої сформували довшу та розгалуженішу кореневу систему, що допомогло накопичити більше цукрів для перезимівлі. Після огляду посівів навесні, рослини на дослідній ділянці виглядали візуально сильнішими.




Надалі було проведено ще два внесення по вегетації: Фульвітал Плюс в. с., 0,45 л/га у фазу кущення та Гуміфілд Форте Фульвік в. с., 0,4 л/га у фазу прапорцевого листка. Наприкінці сезону приріст від застосування склав 4,8 ц/га. Затрати на застосування препаратів Humintech були 540 грн/га (курс євро 40,6). А прибуток, навіть враховуючи низьку ціну на пшеницю 4500 грн/т, становив

1620 грн/га.

Оброблено було 200 га, тобто господарство отримало 324 000 грн додаткового прибутку в складному 2022 році!



Розглянемо економічну частину застосування на прикладі ще одного виробничого досліду, який був проведений у Херсонській області

Варто відзначити, що сезон був непростим. На фоні дефіциту вологи навесні пшениця потрапила під приморозки. Застосування препарату Гуміфілд Форте Брікс в. с., 1 л/т стимулювало інтенсивний ріст і розвиток рослин восени, що заклало передумови для гарної перезимівлі та посилило опір рослин весняним приморозкам. Дослід добре демонструє дію препаратів Humintech в умовах дефіциту вологи. Затрати на застосу- вання препарату Гуміфілд Форте Брікс в. с. становили лише 97 грн/га (курс євро 40,6). А приріст сягнув аж 4,89 ц/га – це 16,7% прибавки врожаю від однієї обробки насіння (+2100 грн/га)!



Сільське господарство щороку ставить перед нами нові виклики, особливо пов’язані з непередбачуваною погодою. Тому ми рекомендуємо вам застосовувати антистресанти та стимулятори німецького виробництва HuminTech для допомоги рослинам впоратися зі стресовими факторами та зберегти врожай. Пам’ятайте, що при затратах на обробку насіння всього 45–120 грн/га ви страхуєте свої посіви й допомагаєте рослинам працювати на максимальний прибуток. У разі виникнення запитань, звертайтеся до регіональних представників компанії «Агротехносоюз».


Бажаємо високих урожаїв!

57 переглядів0 коментарів
bottom of page