top of page

Соняшник потребує уваги в процесі вегетації


Соняшник на даний час в Україні є головною олійною культурою та за площами посіву наздоганяє озимі зернові, що часто є причиною недотримання сівозміни та негативно впливає на урожайність культури. Застосування спеціалізованих препаратів позакоренево (фоліарно) дозволяє пом’якшити вплив несприятливих факторів та забезпечити більш повне використання генетичного потенціалу вирощуваних гібридів.


Великий вплив на активний розвиток молодих рослин соняшнику мають стресові фактори. Низькі температури і нестача вологи з одного боку, та фітотоксичний вплив ґрунтових та післясходових гербіцидів, з іншого боку, можуть спричинити суттєві втрати у врожайності. Навіть на посівах гібридів, стійких до тієї чи іншої гербіцидної групи, у перші дні після їх внесення спостерігаються прояви стресу на рослинах. А кожен такий стрес зменшує потенційну урожайність на 5-20%. Тому рослинам необхідна допомога у швидкому подоланні стресових факторів.

Для виведення рослин зі стану стресу та забезпечення активізації росту пропонуємо у цей період провести позакореневе підживлення антистресантами. Залежно від ситуації, на кожному конкретному полі рекомендуємо використовувати препарати компанії Агротехносоюз :

Гуміфілд Форте Аміно у дозі 0,2-0,5 л/га - відновлює рослини після гербіцидного стресу, а також сприяє росту кореневої системи за рахунок солей гумінових кислот

- солі гумінових кислот – 135 г/л

- вільні L-α-амінокислоти – 60 г/л

Фульвігрейн Антистрес у дозі 0,2-0,4 л/га - потужна антистресова дія, реанімує рослини в найкоротші терміни, додатково сприяє розвитку кореневої системи

- солі гумінових кислот – 135 г/л

- вільні L-α-амінокислоти – 60 г/л

- бурштинова кислота

Фульвігрін Антистрес у дозі 0,5-1,0 л/га - антистресант з пролонгованою дією, швидко відновлює порушення обміну речовин, та компенсує нестачу фітогормонів

- солі гумінових кислот – 100 г/л

- вільні L-α-амінокислоти – 100 г/л

- екстракт морських водоростей – 100 г/л

Також не слід забувати, що соняшник класична борофільна культура і потребує достатнього забезпечення бором протягом всього вегетаційного періоду. Зважаючи на те, що бор малорухомий в рослині, необхідну дозу бажано внести частинами за два – три прийоми.

Фульвігрін Бор у дозі 0,5-1,5 л/га - стимулятор росту та дефіцит-коректор бору, підвищує засвоєння важкодоступних елементів живлення з ґрунту та добрив за рахунок фульвових кислот, попереджає абортацію квіток і зав’язей:

- фульвові кислоти – 100 г/л

- бор (В) – 100 г/л

- рН – 7,5-8,5

Якщо в період внесення борного добрива рослина перебуває у стресовому стані, викликаному погодними умовами або впливом ЗЗР, компанія «Агротехносоюз» рекомендує поєднувати внесення бору з вищенаведеними антистресантами, які забезпечують швидке подолання стресових факторів.

Для отримання більш детальної інформації звертайтеся за телефоном: 067 324 76 10

Автор:

Чубко Олександр

менеджер з питань регіонального розвитку ТОВ «Агротехносоюз»









#Агротехносоюз, #соняшник, #солі гумінових кислот, #фульвові кислоти, #бор, #екстракт морських водоростей, #вільні L-α-амінокислоти


45 переглядів0 коментарів
bottom of page