top of page

Як 2024 року виростити прибуткову пшеницю?

Оновлено: 1 квіт.


За формування більшої частини врожаю зернових колосових відповідають два ключові фізіологічні процеси. Перший – це формування кількості зернівок у колосі. Другий – це накопичення запасних речовин у зернівках. Стимулювання рослин в ці два періоди буде напряму впливати на врожайність. Наприклад, асимілянти, що формуються в прапорцевому листку, забезпечують близько половини врожаю (приблизно 45%) від загальної маси зерна, а кожна додаткова зернина в колосі це +1–2 ц додаткового врожаю з гектара. Детальне вивчення фізіологічних механізмів цих процесів має вирішальне значення для розуміння їх впливу на врожайність та якість зерна. У цій статті ми розглянемо перелічені процеси детальніше та розберемося, чим і коли краще підживити рослини, щоб отримати максимальну вигоду від вирощування, утримуючись у межах бюджету.




Пшениця досить високотехнологічна культура і для того, щоб отримувати врожай понад 2,5–3 т/га в Одеській області або 4,5–5 т/га у Вінницькій, необхідно добре попрацювати, не пропускаючи підживлень у критичні фази розвитку. Проте, аналізуючи 2023 рік на прикладі Вінницької області, бачимо, що через низькі ціни на зерно та високі ціни на добрива окупність вирощування одного гектара дуже виросла.

Затрати на вирощування (у Вінницькій області) в середньому становили 27 тис. грн/га. При ціні на 3 клас зерна 4,5 тис. грн/т на одному гектарі необхідно було виростити 6 т урожаю, щоб вийти в нуль! За такої економіки відмовлятися від підживлень не варто, проте дуже важливо яку кількість добрив ви застосуєте, які стимулятори росту та яку окупність вони матимуть.

Яку кількість азотних добрив застосовувати? Згідно з статистичними даними провідних господарств, 2023 року при вирощуванні пшениці найбільший прибуток забезпечувало внесення за сезон на 1 гектар 60–70 кг д. р. азоту в поганих умовах вирощування та 90–100 кг д. р. для середніх та хороших умов вирощування, при ціні на аміачну селітру 506 євро/т вищі норми азоту не дають прибутку. Якою була окупність? В середньому на інвестоване 1 євро фермер отримував 0,57 євро прибутку в поганих кліматичних умовах вирощування та 0,93–1,06 євро прибутку в середніх та хороших. Якщо 2024 року не буде різких змін на ціни, то можна спиратися на торішні показники.


А що зі стимуляторами та антистресантами росту? Чи економічно доцільно їх

вносити для стимулювання рослин? Розберімося на прикладі німецьких антистресантів і стимуляторів компанії Humintech. Ці препарати застосовують на українських полях уже понад 16 років і щороку випробовуються у господарствах різних регіонів України. Ми відібрали 182 досліди площею дослідних ділянок 10–20 га й отримали такі дані: обробка насіння та два внесення по вегетації препаратів Humintech вартує 12,5 євро/га, а забезпечує додаткову прибавку врожаю +3,82–4,36 ц/га. При ціні на 3 клас зерна пшениці 113 євро/т, така прибавка забезпечує +30,6–36,8 євро/га додаткового прибутку.


Тобто обробивши 100 га пшениці стимуляторами й антистресантами Humintech, фермер додатково заробляє в середньому євро 3060–3680 прибутку! Отже, німецькі антистресанти й стимулятори Humintech економічно доцільно вносити, адже їх окупність вища за окупність добрив, до того ж вони підвищують стійкість рослин проти стресів.

Розуміючи, яку кількість азотних добрив найефективніше вносити, й з’ясувавши, що комплексне внесення стимуляторів й антистресантів Humintech є економічно доцільним, розберімося, коли краще підживити рослини?

2024 року на більшості посівів пшениць рослинки добре розкущилися та сформували 3–6 продуктивних пагонів. У таких умовах особливу увагу щодо підживлення варто приділити для 30–32 та 37–39 фаз BBCH. Починаючи з фази BBCH 32, у пшениці активно триває закладання квіток і відбувається редукція колосків. Обидва фізіологічні процеси впливають на збільшення кількості зернівок у колосі, саме тому дуже важливим є проведення другого азотного підживлення рослин (продуктивного)

перед настанням 32 фази, найкраще в 30–31 фазу BBCH.


Для хороших і середніх умов вирощування в цю фазу рекомендуємо внести 25% азотних добрив від запланованого, для поганих умов вирощування – норму краще зменшити до 15% від запланованого. Компанія Humintech в цю фазу рекомендує застосування на вибір одного з препаратів: Гуміфілд в.г. 0,1 кг/га, Гуміфілд ВР-18 в.с. 0,4 л/га (для стимулювання росту вторинної кореневої системи) або Гуміфілд Форте Фульвік в.с. 0,4 л/га (для комбінованого стимулювання розвитку культури). Їх можна поєднати із застосуванням фунгіцидів, інсектицидів та інших препаратів. Сіль гумінової кислоти своєю чергою стимулює ріст кореневої системи та забезпечує антистресовий захист. Маючи розгалуженішу кореневу систему та більшу кількість кореневих волосків, рослинки поглинають більше поживних речовин (NPK) із ґрунту, а кращий доступ до вологи в нижніх шарах ґрунту допомагає рослинам легше перенести періоди дефіциту вологи в пізніші періоди вегетації. Особливо важливим це буде в фазу наливу зерна, коли високі температури та брак вологи пригнічують фотосинтетичну роботу прапорцевого листка. Антистресовий ефект від препаратів

компанії Humintech у 30–31 фазу BBCH забезпечує стабільне проходження етапу закладання квіток та зменшує редукцію колосків у колосі.


Наступне підживлення рекомендуємо провести в 37 фазу по BBCH. У цей період ще триває закладання колосків у колосі, проте тут уже особливу увагу варто приділити саме прапорцевому листу. Адже від його ефективної роботи залежатиме формування половини всього врожаю! Внесення азотних добрив у цю фазу за сьогоднішніх ринкових умов не буде економічно виправданим. Доречніше попрацювати фунгіцидами, за потреби інсектицидами та обов’язково стимуляторами росту. Компанія Humintech рекомендує в цю фазу застосування одного з препаратів: Фульвітал Плюс в.с. 0,45 л/га, Фульвітал Плюс з.п. 0,15 кг/га (для підвищення засвоєння елементів живлення й стимулювання закладання генеративних органів) або Фульвігрін Стимул в.с. 0,5 л/га (для максимальної реалізації генетичного потенціалу рослин). Основною діючою речовиною перелічених препаратів є фульвова кислота. Внесення збільшує площу прапорцевого листка, підвищує засвоєння елементів живлення з ґрунту на 10–20%, збільшує вміст хлорофілу та оптимізує процес фотосинтезу. (Якщо в 37 фазу BBCH спостерігатиметься дефіцит вологи, ефективнішим буде застосування препаратів Humintech із вмістом солей гумінових кислот та амінокислот – Гуміфілд ВР-18 в.с. 0,4 л/га або Гуміфілд Форте Аміно в.с. 0,4 л/га.)


Рекомендуємо за можливості провести останнє внесення для збільшення маси 1000 зерен та підвищення якості. Компанія Humintech пропонує для цього застосування Гуміфілд Форте Аміно в.с. 0,4 л/га, найкраще в період між 10 та 25 днем після цвітіння (можна застосування відразу після цвітіння з фунгіцидом або інсектицидом).


Підіб’ємо підсумок щодо вирощування прибуткової пшениці 2024 року. З огляду на складні економічні умови, важливо максимізувати врожайність і прибутковість культури. Одним із ключових аспектів є належне внесення азотних добрив, де оптимальні норми залежать від умов вирощування. Водночас використання стимуляторів росту й антистресантів, зокрема німецьких препаратів Humintech, забезпечує додатковий приріст урожаю в середньому на 3,82 ц/га (середній показник за 2012–2022 роки). Важливо також правильно планувати час підживлення, надаючи особливу увагу критичним фазам розвитку рослин. Отже, 2024 року буде доцільним комбінувати оптимальні норми азотних добрив з використанням німецьких стимуляторів й антистресантів Humintech, які сприяють додатковому збільшенню врожайності та підвищенню очікуваного прибутку 2,44–2,94 на кожне інвестоване євро.

Євгеній Вовненко,

заступник директора з розвитку продукту,

ТОВ «Агротехносоюз»


Телефони за посиланням: www.agrotechnosouz.com.ua/distribyutori


127 переглядів0 коментарів
bottom of page